Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Θα βάλλουμε την όρεξη, την γνώση, την εμπειρία μας….

5 Μαΐου 2008

Αγαπητοί και Αξιότιμοι Συνάδελφοι, Διοικητικό - Τεχνικό Προσωπικό και Σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά.

Μετά από ώριμη σκέψη αποδέχτηκα μετά χαράς το προσκάλεσμα του συνάδελφου Γιάννη Καζαντζάκη να κατέλθω ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος για την Διοίκηση του ιδρύματός μας.

Αισθάνομαι όμως βαθύτατα την ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου ανοιχτά καθώς και τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την πράξη.

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως γνωρίζουμε έγιναν Ανώτατα Ιδρύματα από το 2001. Ενώ λοιπόν το γεγονός αυτό θα έπρεπε να αδραχθεί ως ευκαιρία για να γίνουν πολλές προσπάθειες προς την καλυτέρευση της θέσεως των ιδρυμάτων, οι μέχρι τώρα «εναλλασσόμενες» διοικήσεις του ΤΕΙ Πειραιά αρκέσθηκαν στη απλή διαχείριση της όποιας καταστάσεως προέκυπτε.

Από την πλευρά μου υπόσχομαι να εργασθώ σκληρά για το ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ έχοντας τους παρακάτω στόχους:

Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών
Προγράμματα σπουδών τα οποία θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην απόκτηση γνώσης των τεχνολόγων επιστημόνων και τελική αναβάθμιση του επιστημονικού τους κύρους.
Αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα
Τα ΤΕΙ θα πρέπει θεσμικά να αποκτήσουν την δυνατότητα αυτοδύναμων μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα οποία θα καταλήγουν είτε σε τίτλο Μάστερ είτε ακόμη και Διδακτορικού. Τέτοιοι τίτλοι και μάλιστα «τεχνολογικής» κατεύθυνσης αναμένεται να έχουν μεγάλη απήχηση στην αγορά εργασίας. Εμείς (τα ΤΕΙ) θα πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουμε την «μεταφορά τεχνολογίας-τεχνογνωσίας» από την θεωρία στην πράξη, πάντα μέσα στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Ανάπτυξη ουσιαστικής δια τμηματικής έρευνας
Εκτός από τα μεμονωμένα ερευνητικά έργα που εκτελούν κάποιοι συνάδελφοι, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η στενή επιστημονική συνεργασία μεταξύ των τμημάτων
Προσέλκυση Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Ερευνητικών Προγραμμάτων
Τα περισσότερα ερευνητικά προγράμματα που έχουν εκτελεσθεί στο ΤΕΙ Πειραιά μέχρι σήμερα είναι «δοτά», τύπου ΕΠΕΑΕΚ, τα οποία είναι μεν καλοδεχούμενα αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μόνον σε αυτά. Ελάχιστα δε είναι τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που έχουν προσελκυθεί μεμονωμένα από συναδέλφους. Εδώ θα γίνουν σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά μου να κατατίθενται περισσότερες ερευνητικές προτάσεις με διατμηματικές και διαπανεπιστημιακές συνεργασίες από τον ελληνικό χώρο και το εξωτερικό.
Ας μην ξεχνάμε δε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι και αυτά χρηματοδοτήσεις του ελληνικού λαού. Όπως ζητάμε επιχορηγήσεις από τον ελληνικό τακτικό προϋπολογισμό έτσι θα πρέπει να ζητάμε χρήματα και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στον οποίο και η Ελλάδα συνεισφέρει.

Διαπίστευση ερευνητικών εργαστηρίων για παροχή υπηρεσιών
Σε πολλά τμήματα υπάρχουν εργαστήρια τα οποία με μικρή αναβάθμιση θα μπορούσαν να διαπιστευθούν ώστε να παρέχουν και υπηρεσίες προς τρίτους επ αμοιβή (όπως σε άλλα πανεπιστήμια καθώς και στο ΕΜΠ). Με αυτόν τον τρόπο θα εισρεύσουν κονδύλια στους επιμέρους προϋπολογισμούς των τμημάτων ώστε να χρηματοδοτούνται μικρά και ευέλικτα σπουδαστικά ερευνητικά έργα-πτυχιακές εργασίες.

• Τα ΤΕΙ θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν και στην πραγματικότητα από τον εναγκαλισμό του ΥΠΕΠΘ.
• Προτείνεται η αλλαγή στην ονομασία των ιδρυμάτων -( να μετονομασθούν σε Τεχνολογικά Ινστιτούτα )

• Θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού. Ο τακτικός προϋπολογισμός θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει έστω και σε μικρό βαθμό την υποστήριξη της έρευνας στο ΤΕΙ Πειραιά.

• Θα πρέπει να ενισχυθούν οι προσλήψεις νέου Ε.Π.

• Τελικός γνώμονας όμως θα πρέπει να είναι η διαφάνεια της όποιας διοίκησης η οποία θα πρέπει να προχωρεί τα θέματα με την συνεργασία όλων μας και να είναι και υπηρέτης όλων. Η αναβάθμιση του ΤΕΙ Πειραιά ώστε αυτό να είναι το ΠΡΩΤΟ ΤΕΙ της χώρας είναι υπόθεση όλων μας.

Για να τα επιτύχουμε όλα τα παραπάνω εμείς

θα βάλλουμε την όρεξη, την γνώση, την εμπειρία μας….

Εσείς θα βάλλετε την ψήφο σας?

Γιώργος Νικολαΐδης
Καθηγητής Φ.Χ.Τ.Υ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πληροφορίες για το ποιος είναι ο Γιώργος Νικολαΐδης μπορείτε να δείτε:
• Βιογραφικό του στη σελίδα του Τμήματος Φυσικής Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών.
• Στην ιστοσελίδα www.cleanmag.gr
• Αναζητώντας στο Google την λέξη «cleanmag»

Δεν υπάρχουν σχόλια: